Homemade Bolognese Spaghetti by Alif Khan


Picture
Ingredients

200g Spaghetti
1/2 cup Minced Meat
5 Button Mushroom (thinly sliced)
1 tin of spaghetti sauce with herbs ( prefer PREGO )
1 clove Garlic (minced)
1/2 Onion (minced)
1 tablespoon Sugar1 tablespoon Chili paste
1/2 teaspoon Salt
2 cube of Butter
50 gram of mixed veggie.



Direction

1. Panaskan air sehingga mendidih untuk masak spagethy kita tu. (tgu mengelegak dlu air tu then bru masukkan spagethy) bila da mengelegak biarakan dye slame 15 minute dgn api yg sederhana. after 15 minute check spgty tu dlu kalo keras biarkan lme sket, thn bru toss kan air dye n then sapukan butter kt spagethy agar x melekat2.

2. ok now for the sauce, cairkan 2 cube butter yg kecik2 tu, kalao nk pakai minyak pn boley jugak .. nk sedap pakai olive oil lg better.

3. Masukkan onion dengan garlic sekali dan goreng smpi kekuningan sedikit.

4. Masukkan daging hancur tadi dan pastikan daging itu sentiasa digaul. kalo x nti berketul2 jadinya. so lepas daging tu nampak masak sepenuhnya . bru msukkan cili paste. n gaul sehinga sebati

5. Masukkan sos spaghetti satu tin, n gaul gaul smpi la sebati . lepas tu amk air letak about suku tin sos tadi n masukkan n gaul smpai sos tu mengelegak, snng cte smpi minyak timbul, kemudian letak kan cendawan butang yg telah di potong td kedalam sos tersebut.

6. Lepas tu letak stu sudu kecil garam & gula kedalam sos tersebut dan gaul. (test rasa dlu seblum letak lebeih2 ok)

7. Last skali masukkan mixed veggie n saderi yg sudah dihiris n masak slame 2 minutes. dan siap.

8. Hidangkan bersama serbuk cheese diatas serta hirisan daun ketumbar.

Leave a Reply